maanantaina, helmikuuta 06, 2006

Turkkilaisten räjähdysmäinen väestönkasvu

Vuonna 1927 Turkissa oli noin 14 milj. asukasta, vuonna 1990 noin 57 milj. asukasta, tällä hetkellä noin 71 milj. asukasta, vuonna 2015 arviolta 90 milj. asukasta. Lähivuosikymmeninä työmarkkinoille tulee valtava määrä turkkilaisia nuoria, jotka paremman elintason toivossa hakeutuvat Turkin ruuhkakeskuksiin ja myös EU-maihin mutta joiden koulutustaso ei riitä kehittyneen teollisuuden edellyttämiin tehtäviin.

Samaan aikaan kun ylikansoitus maailman köyhissä maissa lisääntyy huolestuttavasti ja lisää paineita Eurooppaa kohtaan, syntyvyys länsimaissa alenee. Noin 40–50 vuoden sisällä turkkilaisia on arviolta 100 milj. ja jo tuolloin enemmän kuin saksalaisia ja ranskalaisia yhteensä. Tällä tulee olemaan dramaattiset seuraukset Euroopan tulevaisuudelle, erityisesti jos Turkki on EU:n jäsenvaltio. Mutta ilman Turkin EU-jäsenyyttäkin muutokset väestönkehityksessä johtavat siihen, että n. 40–50 vuoden sisällä Saksassa on enemmän turkkilaisia kuin saksalaisia, ja vastaavanlainen muslimiväestön ekspansio on tapahtumassa Espanjassa, Ranskassa ja Hollannissa.

Kun EU-komissio suositteli 6.10.2004 jäsenneuvottelujen aloittamista Turkin kanssa, samassa yhteydessä tuotiin esille ajatus siitä, että käyttöön tulisi ottaa pysyvä turvalauseke turkkilaisten vapaan liikkuvuuden rajoittamisesta EU:n alueella. Tämänkaltainen turvalauseke, jota Turkki tulee ennemmin tai myöhemmin kiivaasti vastustamaan, ei kuitenkaan vastaa EU:n omia liberaaleja periaatteita, joiden mukaan kaikki ovat yhdenvertaisia ja kaikilla on liikkumisvapaus ja oikeus valita oma asuinpaikkansa. Mahdollisesti käyttöön otetaan aluksi siirtymäkausi, mutta loputtomiin turkkilaissiirtolaisten vyöryä ei voi estää.

Ei kommentteja: