maanantaina, helmikuuta 06, 2006

Naisten arvostus ja asema Turkissa

Positiivisesta kehityksestä huolimatta naisten asema turkkilaisessa yhteiskunnassa ja kulttuurissa on kaukana länsimaisen sivistysvaltion tasosta. Mainittakoon, että vielä vuonna 2003 turkkilaisista naisista lukutaidottomia oli noin 21 % (miehistä noin 6 %). Syrjintä, kotiväkivalta, pakkoavioliitot ja "kunniarikokset" ovat arkipäivää erityisesti Itä- ja Kaakkois-Turkissa. Lue Amnesty Internationalin julkaisema shokeeraava raportti naisten kokemasta perheväkivallasta Turkissa.

Kun keskustelemme naisten kanssa ja kysymme heiltä, ovatko he kokeneet väkivaltaa, he vastaavat: "Emme." Kun kysymme, onko heitä koskaan läimäytetty, vastaus kuuluu: "Tietysti." Onko heitä koskaan lyöty? "Kyllä, tietysti!" He ymmärtävät väkivallan yleensä joksikin, mikä vaatii sairaalahoitoa. — Istanbulilainen naisasia-aktivisti (Amnesty International)

Naisten alistettu asema suhteessa miehiin on yksiselitteisesti määrätty Koraanissa:

"Mies on naisen pää, koska Jumala on toisia suosinut enemmän kuin toisia ja koska mies elättää vaimoaan. [---] Jos pelkäätte vaimonne olevan uppiniskainen, varoittakaa häntä, välttäkää häntä vuoteessa ja lyökää häntä, mutta jos hän sitten tottelee teitä, älkää ahdistako häntä enää." (K4:34.)

On turha kuvitella, että EU-jäsenyyden myötä turkkilaiset omaksuisivat vähitellen sellaiset länsimaisille ihmisille itsestään selvät vapauden ja yhdenvertaisuuden arvot, jotka ovat heidän oman uskontonsa ja perinteidensä vastaisia. Esim. Saksassa 40 % turkkilaisten avioliitoista on pakkoavioliittoja, jotka solmitaan ilman tytön suostumusta. Länsimaisesta näkökulmasta voi olla vaikea ymmärtää, että musliminaiset itse ovat sisäistäneet alistetun asemansa ja pitävät sitä asioiden luonnollisena tilana. Kuten muuan kaakkoisturkkilainen 40-vuotias perheenäiti 10.10.2004 Helsingin Sanomien haastattelussa totesi: "Pahin puoli Euroopassa ovat naiset. He ovat liian vapaita."

"Se huorahan eli kuin saksalainen!"

Kuvassa turkkilaisten veljiensä raa'asti murhaama Hatin Sürücü. Vuonna 2005 neljän kuukauden sisällä yksistään Berliinissä kuusi musliminaista tuli perheenjäsentensä murhaamaksi. Miksi? Näiden naisten rikoksena oli ollut se, että pyrkivät vapautumaan ja elämään läntisen elämäntyylin mukaisesti. Omissa yhteisöissään tappajia kunnioitetaan sankareina, jotka säilyttävät perheen kunniaa. Lue Spiegel Online ja News.telegraph.

Ei kommentteja: